Zsófi Blogol

Istenemre mondom, ateista vagyok!

Mára egy sokak számára bicskanyitogató témával készültem. Már elég régóta fogalmazgatom magamban vallási nézeteimet, hiszen rengeteg helyen felmerül ez a témakör. A múltkoriban azonban Czakó Dorina Erika írását olvasva a My 44 Minutes-en, kedvet kaptam kicsit boncolgatni ezt a kérdéskört és nem utolsó sorban ígéretet tettem neki, hogy megírom.

Kezdjük tehát a legelején. Mikor ’94 szeptemberében megszülettem, még azt se tudtam mi az a vallás, és valószínűsítem nem is érdekelt se a fogalom, se a hozzá kapcsolódó mindenféle világnézet. És ez valahol a mai napig így is maradt, bár gyermeki kíváncsiságom nem múlik. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy nem vagyok megkeresztelve, de még hittanra se jártam soha, még ha ennek kicsit ellent is mond, hogy egyik nyáron majdnem egy teljes hetet töltöttem el Esztergomban egy hittantábor keretein belül. És hiába botlok úton útfélen is a vallásba, csodálom ámulattal a gyönyörűbbnél gyönyörűbb templomokat, hinni mégse tudok. Éppen ezért, ha bárki a vallásom felől érdeklődik, a válaszom: “Istenemre mondom, ateista vagyok!”.

De nézzük mit is jelent az ateizmus mint fogalom! Az ateizmus szó alatt értjük azokat az embereket, akik elutasítanak mindenféle felsőbbrendű, szellemi lénybe vetett hitet, és minden erre épülő világnézetet, így magukat a vallásokat is megtagadják. A köztudatban azonban egyszerűen annyit jelent, nem hinni Isten(ek)ben. Ezt pedig sokak úgy fordítják le maguknak, hogy aki ateista, az etika és erkölcsök nélkül él. De ezeknek a kliséknek persze semmi közük a valósághoz.

Akkor miben hiszek én? Röviden, tömören a racionalitásban. Vagyis az én nézeteim szerint ez ennél sokkal bonyolultabb. Isten ments, hogy bárkit megbántsak a hitében! Nem tagadom Jézus létezését, de a szeplőtlen fogantatás számomra igen csak mókásnak hangzik. Mint a világ legjobb magyarázata arra, hogyan lett várandós egy “érintetlen” nő… Lehet nem is olyan ártatlan? Aztán itt van a teremtéstörténet. Akkor a dinoszauruszok mikor éltek? Vagy ez az Úr tréfája? Ezzel tenné próbára az emberek hitét? Morbid humor csontvázakat rejteni a földkéreg mélyebb rétegeibe, nem igaz? Szóval egy szó mint száz, elfogadom, de érteni nem értem és innentől fogva hinni se tudok benne. Viszont engem is foglalkoztat a kérdés, mégis honnan jöttek az első baktériumok, hogy alkothat az evolúció ilyen csodákat és hogy van az, hogy a kémiai folyamatok az egyes sejtek közt képesek létrehozni olyan érthetetlen, de mégis gyönyörű dolgot, mint az élet. Ötletem sincs mi vár a halál után, vagy vár-e bármi is, létezik-e reinkarnáció, de úgy vélem ezek azok a kérdések, amikre ebben az életben már nem kapok érdemleges választ.

Zsófi Blogol

Köszönöm, hogy elolvastad!
Észrevételeidet, megjegyzéseidet várom szeretettel kommentben!
Tarts velem legközelebb is!
Üdv. Zsófi

 
Amennyiben tetszett az írásom kérlek támogass egy like-kal, vagy oszd meg a cikket, kövess Facebookon, vagy az Instagramon!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!